fbpx

Kognitivno-bihevioralna terapija za prevladavanje socijalne anksioznosti

Socijalna anksioznost, odnosno njezino prevladavanje zahtijeva određeno vrijeme. Važno je ići redoslijedom kako je postavljena kognitivno-bihevioralna terapija i tako da ćete napredovati kao da dolazite na tjedne seanse. Po jedna seansa tjedno je dovoljna! Ukupan broj seansi je 20.

Ovo nije brzinski tečaj. Ustvari, ako tako uradite, vi ćete sabotirati sebe i vjerojatno nećete napredovati jer vaš mozak može samo procesuirati nove informacije po malo odjednom. Vas mozak nije podešen da stalno prima materijal koji je nakljukan i mi želimo da vaš mozak procesuira te nove strategije razmišljanja i metode vrlo duboko. Zato je svaka seansa dizajnirana da uzme jedan tjedan. Vise je nego dovoljno za svaku seansu da se vježba u sedmodnevnom periodu. Ako pokušavate skratiti ovo vrijeme, neće biti dovoljno vremena za tjednu terapiju da je upišete sigurno u vas mozak i napravite trajne promjene koje trebaju nastati.

Ovo je slično pravilnom učenju za test kad se usporedi s kampanjskim učenjem. Ako radite u ritmu i prostudirate mudro, uradit ćete dobro na testu i također ćete zapamtiti informacije za kasnije. S druge strane, ako kampanjski učite jednu noć ranije i na silu ugurate gradivo u vaš mozak, uradit ćete dobro na testu ali ćete zaboraviti informacije za nekoliko dana. Mi to ne možemo sebi priuštiti. Ako mi očekujemo da prevladamo socijalnu anksioznost, treba nam vremena i strpljenja da osiguramo da je svaka nova metoda naučena, ponovljena, učvršćena i urezana duboko u mozak. Vi ne možete prevladati socijalnu anksioznost kampanjskim radom, tako da vas molim da to ne radite.

Infografika KBT

Jednom sam zgodom čuo definiciju pakla koju sam dobro upamtio. Zamislite kako ćete, kada kucne vaš čas, na vratima raja susresti svetog Petra koji će vam reći: “Prije no što te odvedem pred Boga, moram te upoznati s nekim vrlo posebnim.” Iz magle se polako pojavljuje lik. Ta je osoba očito sretna i okružena je gomilom obožavatelja. Kako vam se približava, vi osjećate sve veću nelagodu. Ta osoba izgleda poput vas! Sveti Petar vam kaže: “Želio bih te upoznati s osobom kakva si mogao postati.” Vi osjetite duboku jezu.

John Fuhrman