fbpx

Dio 11.4 – Samo 5 minuta

Published by Arthur Dent on

Sljedeći priručnik je važan koncept koji moramo naučiti. Vrlo je paradoksalan i suprotan intuiciji. Baš kao i paradoks borbe. Ovo je jedan od najmudrijih koncepata u psihologiji. Kada djelujete ili radite nešto, vaši osjećaji i raspoloženja će to pratiti u skladu. Ako čekate da se osjećate dobro, ili da se osjećate neanksiozno, čekat ćete zauvijek. Osjećaji nikad ne dolaze prije akcije. Poduzimanje akcije uvijek počinje stvarati osjećaje i raspoloženja.

Na primjer, ako je osoba depresivna, mora djelovati tako što će raditi nešto. Prvo, izdajite iz kreveta, uradite neki mali posao oko kuće, jedite, vozite se okolo u autu, ili telefonirajte nekom tko je pozitivan. Ovo je samo prvi korak, naravno, i mora se nastaviti.

Isto je tako i s anksioznošću. Moraju se napraviti mali koraci u aktivnosti, prije nego što se vaši osjećaji ne promjene. Ako napravite mali korak svaki dan izlažući sebe malim situacijama kojih se plašite, osjećaji i OK osjećanje umjesto anksioznosti, će postepeno pratiti. Anksioznost je smanjena jedino nakon što vi djelujete. Akcije moraju uvijek doći prije željenog rezultata. To jest, vi se nećete osjećati bolje dok ne djelujete prvo. Akcije uvijek moraju doći prvo. Vaša osjećanja su rezultat vaših akcija.

Ako vaša socijalna anksioznost čini da izbjegavate stvari, onda poduzmite jedan mali korak i nemojte izbjegavati otići na neko novo mjesto ili činiti nešto novo, čak iako je to samo na 5 minuta. Što više radite ovo, to ćete više poduzimati male korake, više će se vaši osjećaji početi mijenjati i vi ćete se postepeno osjećati manje anksiozno kada radite te nove aktivnosti ili idete na ta nova mjesta. Da, koraci moraju biti spori i sistematski. To jest, ako vam nešto izaziva socijalnu anksioznost, onda je uspjeh ako ćete samo otići tamo.

Ako vam sastanak izaziva anksioznost, otiđite na njega samo na par minuta, jer to je dobar prvi korak. Ne morate ostati do kraja. Ostanite koliko možete ali ostavite mogućnost da odete kadgod želite. Vi ste napravili veliki napredak samim time što ste otišli na taj sastanak. Vi to niste radili prošlog tjedna ili prošlog mjeseca. Ovo je vaše novo ponašanje. Vi ste ostali 5 minuta. To je pet minuta duže nego što ste ostali ranije. Ovo je velik uspjeh samo po sebi. Vi idete u ispravnom pravcu.

Otišli ste na taj sastanak, ostali ste par minuta, i preživjeli. Vi više ne izbjegavate situaciju. Vi postupate aktivno i činite na ispravan način, sporo, postepeno, sistematski, korak po korak. Ovaj korak po korak proces je važan i vaše novo stanovište je također važno. Da ponovim ovo. Ako vam sastanci stvaraju socijalnu anksioznost, onda je samo odlazak na sastanak ili socijalno okupljanje i ostanak od 5 minuta, veliki uspjeh! Vi ga više ne izbjegavate. A 5 minuta je 5 minuta više nego što ste radili prošlog tjedna. Recite sebi istinu o ovom. Ono što ste vi učinili je napredak protiv socijalne anksioznosti. Vi ste napravili mali korak prema prevladavanju svega toga. Zato pohvalite sebe i nastavite napredovati.

Ima još koraka za napraviti ali ako nastavite u ovom sistematskom ponašanju i ne odustanete, vi ćete dostići vaš cilj brže nego što shvaćate. Kako 5 minuta postane 6, 7 i onda 10, vaša sposobnost da idete na te sastanke ili socijalna okupljanja će učiniti da se osjećate bolje u vezi njih. Osjetit ćete se mirnije i manje anksiozno jer ste poduzeli taj prvi korak i djelovali. Ako nikad ne djelujete, vaša osjećanja se nikad neće promijeniti. Mi ne možemo sjediti i čekati da nam se prvo promjene osjećanja. Moramo djelovati, ali uvijek polako, po hijerarhiji, korak po korak.

Idite polako i mirno i ne odustajte. Dok god nastavljate na ovom kursu, bit će vam bolje, brže nego što shvaćate.

Do one thing every day that scares you.

Mary Schmich

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *