fbpx

Dio 11.5 – Očekivanja

Published by Arthur Dent on

Sljedeći priručnik je o očekivanju u vezi događaja i kako da naučimo misliti o njima. Očekivanja su ubojice!

Mi ne želimo “podesiti sebe” prije roka za osjećaje neuspjeha i poraza. Mi ne želimo pokušati “natjerati” ili “vršiti pritisak” da se desi bilo što u određenom kratkom roku. Na primjer: “Danas ću otići na posao, umarširat ću u šefovu kancelariju i dobit ću tu povišicu koju tako mnogo zaslužujem.” Možda je ovo istinita izjava, ali u njoj ima previše stvari izvan vaše kontrole koje nemaju ništa s prevladavanjem anksioznosti.

Vi sebi namještate pad i vjerojatno je da ćete ga imati. Možda vaša firma više ne daje nikom povišice. Njima se sviđa kako radite i ne žele vas izgubiti, ali možda politika firme diktira da se nikom ne daju povišice u sljedećih šest mjeseci. Ako ovo primite osobno i dozvolite sebi da se osjećate poraženo, vi sabotirate sebe. Nemojte to raditi. Ovo nije ništa osobno. To NIJE šamar u vaše lice. Ovo će se desiti svakom tko traži povišicu tijekom tog perioda vremena.

Ili, razmotrite ovo iracionalno očekivanje: “Večeras ću izaći i upoznat ću nekog…”

Ovo je veliko, nerealno očekivanje. Zašto? Da, vi možete izaći i upoznati nekog, ali ono što ste mislili je da vi želite upoznati nekoga interesantnog, tko će vam biti prijatelj ili ljubavnik. Nevolja je opet u tome da vi nemate kontrolu nad time TKO će biti “tamo vani”. Ako imate određene skrupule i ako stvarno tražite kvalitetnu osobu koja dijeli vaše interese, vi ste enormno ograničili vaše šanse.

Ovo odredbeno očekivanje je obično pravi ubojica: vi očekujete previše i sve je izvan vaše kontrole. Vi pripremate sebi poraz ako izvedete ovo očekivanje. Umjesto toga, zdraviji, produktivniji stav je da generalno povećate vaše socijalne aktivnosti u oblastima u kojima imate legitimne interese. Prvo treba doći vaš interes za aktivnost a vaše fokusiranje treba biti da se te večeri dobro zabavite – a ne na bilo koje ljude koji mogu biti tamo.

Ako je vaše FOKUSIRANJE na to da postepeno širite vaše socijalne aktivnosti – a ne druge stvari – vi ste automatski povećali šanse postizanja vašeg cilja. Da, to je još jedan paradoks. Ako sve više i više (i očajno i očajno) tražite nešto i “očekujete” nešto, to će vam sve više i više izmicati.

To može prerasti u depresivnu noćnu moru, a vaš napredak protiv socijalne fobije može biti zaustavljen. Zato, FOKUSIRAJTE se na svoje kretanje naprijed, na liječenje sebe, na proširivanje svog socijalnog kruga, vrlo postepeno i vi ćete se kretati u ispravnom pravcu.

NE DOZVOLITE DA VAS VAŠA OČEKIVANJA POBJEDE.

Even if you’re on the right track, you’ll get run over if you just sit there.

Will Rogers

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *